Minna Berglund metakritisk respons DEAD

Jag läste nio recensioner om DEAD av Beauty and the Beast som visades på MDT. Frågan om hur mycket nakenhet konsten kunde tåla kom upp, om MDT var platsen för att visa detta stycke var en annan. En längtan fanns om att stycket istället skulle pågå på en klubb i Berlin, så att publiken kunde vara med att fira. Någon annan kände sig fastlåst i det faktum att vara alienerad från det som hände, att det var svårt att helt och fullt känna sin egen kropp. Genom kritikernas reflektioner har jag gjort ett instruktionsschema där förslag ges på hur stycket skulle kunna aktiveras hemma i vardagsrummet eller på en klubb i Berlin. Alla instruktioner är stulna ifrån de tidigare recensionerna.

I en rituell manöver kan du göra dig till fiktion för att få vara dig själv. En lek som utförs på största allvar. Minst två personer måste vara närvarande, helst fler.

Inspiration och referenser: Carolee Schneemann ”Interior Scroll”, Kristina Matousch, Doris Uhlich “More than naked”, Mette Ingvartsens ”50/50”, KISS, Kathrine Angel Unmastered, a book on desire, most difficult to tell, Maggie Nelson, The art of cruelty, Pussy Riot, Nabokov, Motörhead, AC/DC, Metallica, Dragon Age, Skyrim, gammal skräckfilm, beatnik poeter, häxor, trash-aestetics, exorcism.

Instruktioner:

Klä er som om hårdrocksgruppen KISS försöker att smälta in i Winterfell. Ert smink är inspirerat av rockgruppens svartvita ansikten.

Ni behöver ett rum med svarta silkesgardiner, stolar, gravljus och bord med vita rosor. Inred lite som ni vill, tänk DIY-Wiccan celebration (det här är för alla häxor!). Alla som ska ta del av händelsen måste ta av sig skorna.

Dofter och smaker som gärna får vara framträdande: rosor, vagina, lakrits, hallon, metallisk blodsmak, svett och boxvin.

Det är viktigt att alla i rummet är dedikerade så att kraftcirkeln inte bryts, om så skulle vara fallet avbryt direkt.

Starten:

“Ni står påklädda i ingången till rummet, tittar på varandra. De som kommer in måste passera i sidled genom den smala ingången mellan er. Varje person som passerar måste välja vem av er de vill möta.” (version av text ur Abramovic och Ulays Imponderibilia)

De första stegen ni tar in i rummet ska ske skridandes, likt en religiös akt, samtidigt som ni klär av er era kläder. Ljuset skiftar till blodrött.

Välj att undersöka något av detta:

Öppna din röda mun och börja grimasera.

Lägg dig ned och spreta med benen.

Lek med dina bröstvårtor, lek med din väns bröstvårtor

Låt som ett monster

Skaka tills detaljerna av huden blir suddiga “like a fierce brush strokes in a renaissance painting”

Höfter med mycket attityd

Rid på varandra

Häll vin över dig själv

Använd dig av ”the beat generation method; to name yourself in order to become what you want to be (already are)”

Njut av dig själv

Slicka varandras tungor som katter

Skaka rumpa med ett kraftfullt momentum

Läs med djup monstruös röst egenskrivna haikus som hyllar fittan.

Growla

Häll vin i någons mun, låt de rinna ner för nacken, brösten, över magen och det upphöjda pelviset, via vulvan och in i munnen på någon annan.

Avslut: Allt avslutas med stroeber-ljus. Nattvarden: ni delar med er av vinet med alla i rummet samtidigt som ni citerar dikter om fittan, klimakteriet, mens och sprutorgasmer.

Lämna rummet när ni känner er redo. Vem som helst får ta över och fullfölja, men det är ni som bestämmer, genom att överlämna ordet till en utvald efterträdare, seansen kan fortsätta.

Minna Berglund